Туризъм Приключения

Адреналин

Select your language:

Времето Врацапрогноза за гр. Враца


място за вашата реклама

________________


Полезни връзки

планинска спасителна служба
БФ Спелеология


Спортни магазини

t

t

t

t

Гласувай те за нас !

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Гласувай за мен в BGTop100.com

Гласувай за тази страница в Българския ТОП

Елате в .: ad.mobiletomania.com :. Класацията на българските сайтове, гласувайте за този сайт!!!

Гласувайте за Туризъм и приключения със Спелеоклуб Веслец Враца в BGTOPSITES.COM

RealTop.net


Гласувайте за  в Топ Сайтовете в БГ събрани на едно място - Bg Top Sites - .:Българския (БГ) Онлайн каталог на Най-добрите сайтове:..:Bulgarian (BG) Online catalog of Top Sites:.Най-добрите сайтове - музика mp3, бг топ, сайтове за музика, категории, търсачки, климатици Ва

Наши приятели

Спортен клуб по моторно и безмоторно летене Околчица Враца
място за вашата реклама

________________

История на Спелеоклуб"Веслец"
През 1958г. при ЦС на БТС е изграден Комитет по пещерен туризъм,който поема организацията и ръководството на пещерното дело в страната. Комитетът прераства през 1963г. в Републиканска комисия по пещерно дело и пещерен туризъм. След 4 конгрес на БТС през 1972г. Републиканската комисия е преустроена в Българска федерация по пещерно дело. На основата на БФПД през 1990г. е създадена Българска федерация по спелеология. На самодейни начала през 1960г. в пещера Леденика отново проникват старите и опитни тутисти Прокопи Тошев,Илия Бойчев и д-рАлександър Александров,съпроводени от секретаря на Туристическо дружество Веслец гр.Враца Петър Николов и един овчар. Няколко години продължава благоустрояването на пещерата,открита за посещение през 1961г.
Във Враца е учреден от 42 любители на подземните красоти Клуб по пещерно дело към ТД"Веслец"-Враца.Сред учредителите са Янаки Бузов,Асен Найденов, Яко Челебонов,Николай Дойнов,Никола Борисов,Стефан Згориградски,Венчан Вълков,Христо Младенов,Петър Панайотов,Пейчо Пейчев и др.
Дейността на клуба се разраства,става все по-целенасочена и придобива определен научно-изследователски характер.В клуба израстват и се утвърждават като опитни пещерняци няколко поколения ентусиасти.
Сред първите участници в клуба са :Владимир Федюшкин,Владимир Даскалов,Велко Георгиев, Георги Вълчинов, Траян Георгиев,Миколай Гранчаров,Любен Савчев и Веселин Пейчев. Идва на смяна ново попълнение:Красимир Кърлов,Алипи Младенов,Емил Пилчев, Красимир Ценкулов,Огнян Николов,Георги Чакалски,Петър Нейков и др. По техния път в цледващия период вървят:Красимир Кънев,Веселин Капралски, инж.Стефан Дянков,Атанаска Атанасова,Юлия Цветкова,Любен Георгиев,Пламен Нинков, Калин Младенов,Антон Маринов,Владимир Петричев и др.
Клубът провежда редовно свой прояви и е домакин на редица международни и републикански пещтерни експедиции и сборове.Активно е участието на врачанските пещерняци и в организираните от БФПД експедиции. Изследвани са районите на Леденика,Околчица,Чирен,Лиляче,Черепиш и Кунино. Врачанските пещерняци имат свой принос и в изследванията на карста в Троянския балкан,Котел,Югово,Родопите,Добростан и др. Те са открили за света пещерите Леденика,Понора,Змейова дупка,Байов комин и Младеновата пещера,както и пропастите Беляр,Покоя,Яворец,Хайдушката пропаст и др. По своята красота,дължина и дълбочина тези обекти се нареждат на едно отпървите места в страната и имат свое място в световната спелеология.
През периода 1961-1975г. редица пещерняци от клуба участват индивидуално в национални пещерни експедиции: Яко Челебонов-Кавказ,Янаки Бузов-Югославия,Траян Георгиев-Полша/1969г/, Красимир Кърлов,Владо Даскалов и Емил Иванчев-Австрия. Първата самостоятелна експедиция в чужбина Клуба по пещерно дело при ТД"Веслец" е провел през 1976г. в Татрите -Полша Врачанските пещерняци организират самостоятелни експедиции и в Чехословакия и Румания.
През 1981г. е проведено тържествено честване на 20-годишнината на пещерен клуб Веслец.Доклад изнася прецедателя на клуба Яко Челебонов.
През 1985г. е проведена експедиция в Чехословакия,в чиито състав вземат участие и пещерняци от Враца и Мездра.
През 1987 се провежда експедиция в пещерата Голяма Снежа в полските Татри, до дъното кота -769 проникват:Красимир Кърлов,Атанаска Атанасова,Юлия Цветкова, Катя Петкова,Георги Чакалски и Красимир Кънев.
През 1988г. е осъществена пещерна експедиция до Апуанските Алпи в Италия. Врачанските пещерняци навлизат и преодоляват зоната на хилядата метра под земята, стигайки дъното на пещерната система "Фиджейро Дел Коркия",дълбока 1810 метра. До сифона на дъното достигат Красимир Кърлов,Красимир Кънев,Владимир Петричев, Николай Николов и двете пещернячки Юлия Цветкова и Атанаска Атанасова,които се нареждат сред четирите българки,преодолели такава дълбочина. На домакините от Новосибирск,през1989г. гостува група врачански пещерняци,които съвместно достигат до планинската област Горен Алтай в Западен Сибир.При зимни условия проникват в пропастната пещера Алтайска,дълбока 240 метра и с дължина на галериите 3574 метра.
През 1990г. досегашният клуб по пещерно дело при ТД"Веслец" е прустановен в клуб по спелеология.През тази година е съсдадена леководолазна специализирана група от 11 пещерняки-необходима предпоставка за провеждане на комплексни изследвания под земята. В продължение на 25 дни през 1990г. група от 16 пещерняци и 4 пещернячки заминава за УзбескаСССР в средна Азия.Проникването е съвместно с домакините в новооткритата най-голяма пропаст в района,дълбока 600м,намираща се в западната част на планината Тян Шан.Ръководител на експедицията е прецедателя на клуба Георги Африканов,а технически ръководител е треньора Красимир Кърлов.
С експедиция сбор на "Среща на поколенията" през 1992г. в района на пещера Леденика е отбелязана 30-годишнина на клуба.Осъществената дейност през отчетния период е отчетена от председателя на клуба Георги Африканов.
Клубът последователно е оглавяван от Яко Челебонов,Васил Харизанов,отново-Яко Челебонов,инж.Стефан Дянков,Георги Африканов.
През 90 години настъпва криза за цялата страна която се отразява на пещерното движение както и на Спелеоклуб Веслец .Спира се досегашното финансиране от държавата и клуба почти преостановява дейност няма нови членове ,но и старите не са активни.Настъпват тежки времена на пълен упадък на клуба .Изчезва част от екипировката на клуба ,като почти напълно водолазното оборудване на клуба .

През 2000 година започва да се пише новата история на клуба ; двама ентусиасти Димитър Гергачев член на клуба и Тихомир Тихолов член на Спелеоклуб "Академик" Русе превличат около себе си една група от млади скаулти за да се поставят основите на новият Спелеоклуб "Веслец" към ТД"Веслец"Враца