Туризъм Приключения

Адреналин

Select your language:

Времето Врацапрогноза за гр. Враца


място за вашата реклама

________________


Полезни връзки

планинска спасителна служба
БФ Спелеология


Спортни магазини

t

t

t

t

Гласувай те за нас !

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Гласувай за мен в BGTop100.com

Гласувай за тази страница в Българския ТОП

Елате в .: ad.mobiletomania.com :. Класацията на българските сайтове, гласувайте за този сайт!!!

Гласувайте за Туризъм и приключения със Спелеоклуб Веслец Враца в BGTOPSITES.COM

RealTop.net


Гласувайте за  в Топ Сайтовете в БГ събрани на едно място - Bg Top Sites - .:Българския (БГ) Онлайн каталог на Най-добрите сайтове:..:Bulgarian (BG) Online catalog of Top Sites:.Най-добрите сайтове - музика mp3, бг топ, сайтове за музика, категории, търсачки, климатици Ва

Наши приятели

Спортен клуб по моторно и безмоторно летене Околчица Враца
място за вашата реклама

________________
skalno katerene
skalno katerene Катерачният обект проходът Вратцата се намира на 2 км югозападно от гр. Враца срещу течението на р. Лева. Напомня скална порта, откъдето е дошло името Вратцата. Местността се намира на територията на резервата "Врачански карст", в рамките на природен парк "Врачански балкан". Скалите се характеризират с разнообразни форми, изискващи прилагането на всички способи на катерене и пъстър набор от клинове и "джаджи" - клеми, френдове, ексцентрици. Условно обектът е разделен на 32 масива, по които има прокарани повече от 330 традиционни, алпийски и спортни маршрута. Скалата в по-голямата си част е здрава или не много ронлива. Централната стена е бисерът на Врачанските скали. С денивелацията си от 350 м тя заема първо място в България (и не само) сред този род скали (доломитни с малка надморска височина). По нея има 56 алпийски маршрута, които са едни от най-сериозните като цяло в България. В района на прохода Вратцата, от дясната страна на пътя за Згориград има място, определено за къмпингуване. В гр. Враца има много добри възможности за пребиваване и хранене.
skalno katerene skalno katerene

skalno katerene Гьоко-живата легенда на Врачанските скали

Гара Лакатник, на 400 м надморска височина, се намира в Искърското дефиле на Стара планина, на 50 километра от София по железопътната линия за Мездра. С влак се пътува час и половина, а с кола, въпреки множеството завои, се стига за един час. Туристите и алпинистите наричат отвесните стени срещу гарата с общото име Лакатнишки скали. Те се делят на няколко района - района на Алпийска поляна, Септември и Кръста и Вражите дупки. Освен от катерачите, Лакатник е посещавано място и от пещерняците. В района има много пещери, но най-известна е Темната дупка с обща дължина на галериите 1750 м. Лакатнишката скала е здрав варовик с много добро сцепление, в който водата е изваяла интересни и разнообразни скални форми: плочи, цепки, винкели, ръбове, надвеси, тавани, ниши. Маршрутите не са лесни за разчитане. Катеренето в стил on sight изисква интензивно мислене и добра физика, за да могат да се пробват няколко варианта. По надвесените туровете на Алпийска поляна може да се катери и в дъжд. На Вражите дупки също има турове за дъжд - надвесите около "Танца на прилепа" и тези в пещерата около “Божествена комедия”. В последните години Лакатник се разработва и като боулдър район за катерене. В района няма много възможности за преспиване в легло, но за спален чувал и палатка възможностите са неизчерпаеми.